Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elisabeth – musical a történelem legcsodálatosabb uralkodójáról

2008.07.03

Úgy mentem oda, hogy ezt a darabot nem is igazán szeretem. Szép meg jó meg minden, de nem ez a szívem csücske. Eljöttem úgy, hogy még mindig nem a kedvencem, de a világ egyik legeslegfantasztikusabb musicalje. Ezt igazán érdemes megnézni.

 

Aki kicsit figyelt a történelemórákon, még emlékszik Erzsébet királynéra. A nőre, aki Ferenc József felesége volt. A nőre, aki a magyarszeretetéről (is) híres volt. A nőre, aki többször nézett szembe a halállal. A nőre, akit egy Luigi Luchieni nevű ember megölt.

E nőt ezúttal Janza Kata kelti életre.

 

Az előadást Luigi, azaz Földes Tamás konferálja végig, hogy el ne veszítsük a fonalat. Mond eseményt, évszámot, mindent, ami alapján akár le is érettségizhetünk történelemből.
Elisabeth (nem tudom, tényleg így volt-e) nagyon szabadszellemű. Nem akarja megkötni a lelkét, azt szeretne tenni, amit jónak lát, ám még a dadusa is ellenzi ezt. Egy nap az anyja gondol egyet, és Sisi testvérét feleségül akarja adni Ferenc Józsefhez. El is viszi „szemlére”, de Erzsébet is velük tart, így végül a császár őt választja Heléna helyett. Itt kezdődik igazán a történet.

 

Elisabethnek az életében mindig is nagy szerepet játszott a Halál, akit Szabó P. Szilveszter testesít meg, megjegyzem, eszméletlen jól. Tudja, hogy előbb-utóbb megkapja a nőt, de még várnia kell. Vajon mi készteti erre? Hisz szerelmes is belé. „Fáj már mindenképpen / Hóhérnak lennem, bár hősszerelmest játszom éppen...” A fiatal Sisi még most könnyen odaadná magát, de a Halál tudja, hogy még nem szabad.

Igazából az egész musical és Elisabeth élete folyamán végig ott volt mellette az árny, de igyekezett nem venni róla tudomást.

 

Lényegében az anyja irányítja Ferenc Józsefet. Mindig is érte harcolt, hogy ez a fia kerüljön fel a trónra, Ő egy nagyon erős személyiségű nő. „...Rossz nyelvek szerint az egyetlen férfi az udvarban.”

Helénét akarják feleségül adni a férfinak, de Ő meglátja Elisabethet, és rögtön beleszeret. Táncolnak, és máris az esküvőn találjuk magunkat. Minden szép és jó, szeretik egymást, de ismét belép a képbe a Halál, aki újból megerősíti Sisiben a tudatot, hogy végül úgy is nála fog kikötni, ha tetszik, ha nem. Ebben a dalban fergetegeset alakít a Halál, mert ugyan tudja, hogy Ő az úr, de hagyja élni, még sok mindent el kell érnie az életben a császárnénak.

 

Sok hiányossága volt még neki az etikett terén, mivel nem trónra, főleg nem a Habsburgokéra szánták. Szépen lassan ugyan megtanulta az illemet, de az udvar konzervatív szabályait nem tudta, és nem is akarta betartani. Szörnyű anyósa, Zsófia főhercegnő mindig kritizálta, mivel nem tartotta elég illendőnek a fiához, a császárhoz. Elisabeth segítségért könyörög a férjéhez, ám Ő hű az anyja elveihez, és cserbenhagyja Sisit. Ez az első késszúrás, hisz’ ha bízik valakiben az ember, rosszul esik neki, ha nem segítenek, mikor kéne. Ferenc Józsefet is bántja, hogy nem tehet a szíve szerint, de erre van nevelve. Erzsébet viszont nem az a fajta, aki sokáig tűri, hogy uralkodjanak fölötte. Ő teljesen más. Szabadszellemű, játékos, bohókás, de a férje is épp ezért szereti. Meg akar maradni olyannak, amilyen, nem szeretne egy kis „példás, kis udvartöltelék” lenni. „Egy társ kell, egy barát, / ki megvéd, ki átölel, / ki megért és segít, / ha vígasz, vagy tréfa kell. / De hagyja, hogy éljek, / szabadon, mint a lélek, / mert így vagyok csak én!”

 

 - Vannak részek, dalok, amiknél kirázott a hideg. Például ennél is, mert ha egy színész elemében van, fel van töltődve energiával, és mindent belead a dalba, azt érezni lehet. Ettől igazán jó valaki a szakmában. Ettől jó a színház. Mert minden előadásba, ha akarja, maximálisan bele tudja vinni magát. És, szerencsénkre, mindenki benne akar lenni kicsit a szerepében, így fantasztikus hatást tudnak elérni, amire méltán büszkék lehetnek. –

 

Teherbe esett Sisi, elsőre és másodszorra is egy-egy kislányt szült, de Zsófia főhercegnő elvette tőle mindkettejüket, ráadásul az elsőt, Erzsébet megkérdezése nélkül Zsófiának keresztelték. Nem sokkal ezután a császár és neje Budára látogatott a lányaikkal, de az idősebbik tífuszban meghalt. Ez volt a második igazán nagy késdöfés Elisabeth szívébe. Szegény nőnek lesz még egypár, nem volt könnyű élete. Talán, ha nem lett volna a császár felesége, boldogabban élhetett volna.

Szó mi szó, szült egy kisfiút is, akit ugyancsak elvettek tőle. Mikor rájött, hogy még a hittnél is keményebben nevelik a fiát, és nem vették figyelembe a törékenységét és az érzékenységét(az anyjára ütött), Erzsébet választás elé állította a férjét, vagy Ő, vagy az anyja kívánságai. Ez a mama kicsi fiának komoly gondot okozott, hisz’ ők ketten voltak a legfontosabbak az életében. Elisabeth követelte, hogy ha őt választja, akkor kéri vissza a fiát, hadd nevelhesse fel Ő úgy, ahogy jónak látja. Ez viszont Ferenc Józsefnek esett rosszul. Jött volna a felesége karjaiba, hogy együtt legyenek egy nehéz nap után, erre az döntés elé állítja.

Bereczki Zoltán méltán híres a színészi teljesítményéről, nem tudom, hogy Ő az életben is ilyen személyiségű-e, mindenesetre tökéletesen formálja meg a híres-neves császárt minden helyzetben.

 

Eközben népfelkelés van a piacon, nincs tej. Mindenki Sisi rovására írja, pedig az anyósa fürdeti őt tejben. „Mert egy császárnének illik...”

Ferenc József választott. Elisabethet. Meghunyászkodik előtte, csak el ne hagyja. A szerelmes férfi mindenre képes. Igen ám, csak hogy a Halál is szerelmes Erzsébetbe. Egy gyönyörű tercettet énekelnek, a császárné két szerelmes férfi felett áll. Hatalma van felettük, mindketten imádják, és bármit megtennének érte.

Ez a darab leggyönyörűbb dala. Ők a hárman a felülmúlhatatlan trió, mint Halál-Elisabeth-Ferenc József, és mint Szabó P. Szilveszter-Janza Kata-Bereczki Zoltán. Ez a szerelmi háromszög ugyan végigkíséri a darabot, de itt van a csúcspontja. Ügyes húzás volt, hogy míg Ferenc József a függöny mögött öltözködő Sisinek énekel, a császárnéról készült leghíresebb és legszebb festményt beállítják, és a férfi szólója végén elhúzódik a függöny, csak a kép van ott, de a „szoba” fölött kiemelkedik Janza Kata, ugyanolyan ruhában és ugyanolyan beállásban, mint az a festményen látható. Elképesztő hatása van ennek ott, élőben, olyan méltóságteljesen áll ott, mint egy igazi császárné, az ország legelső asszonya, a Föld legszebb nője. A nézőtéren mindenki meghatódva tapsolt és huhogott. Gyönyörű volt.

 

És ezzel vége is az első felvonásnak, kis szünet, és már folytatódik is az előadás.

 

Elisabeth és Ferenc József immár magyar királyi párrá is előlépett, ennek örömére Luigi mindenféle tárgyat kínál, amin a família van rajta, és persze az emberek veszik, mint a cukrot.

De Rudolfnak, a fiának hiányzik, hiszen még csak tíz éves, és távol nevelkedik az édesanyjától. De jön a Halál, mint barátja. Megígéri, hogy bármikor eljön, ha a fiú hívja őt.

A fiatal Rudolf, ugyan nem tudom, hány éves, aki játssza, de nagyszerűen énekel. Tiszta hangja van, ha a pályán akar maradni, esélyes rá, hogy sikerül. Nagyon szép dal.

 

Sisi ellátogat Magyarországon egy bolondokházába, ahol egy nő szinte nekiesik, mivel Ő azt gondolja magáról, hogy Ő a királyné, ez meg csak egy bolond. Erzsébet rádöbben, hogy milyen élete van. Szép meg jó –de csak kívülről. Még az őrültek is jobban élnek nála, őket nem bántja semmi gond, őket semmi nem nyomasztja, élnek nyugalomban, ki-ki a maga hitében. Egyre inkább depresszió gyötri, alig eszik valamit, és megtudja, hogy a férje miatt még beteg is lett. Elkapta a francia betegséget. Eljött hozzá a Halál, hogy most végre el tudja vinni, de Sisi rájön, hogy ezzel Ferenc József még jót is tett neki, legalább ezzel az ürüggyel el tudja hagyni, ezért elküldi a Halált, neki még nem jött el az ideje.

Ennél a dalnál is beleborzongtam, olyannyira erősen énekelték és játszották el. Csodálatos volt, tényleg látszik rajtuk, hogy egy rezdülésből értik a másikat. Azért látszik, hogy SzPSz nem kicsit lepődik meg, mikor Elisabeth szembeszáll vele. :) Ha nekem ilyen dokim lenne, folyton orvoshoz járkálnék...

 

A császár közben megmondja Zsófia főhercegnőnek, hogy mostmár hagyja őt is, és a feleségét is békén, már nem kell felettük gyámkodnia. Ezt a nő személyes sértésnek veszi, hogy annyi éven át nevelte, terelgette a jó irányba, felsegítette a trónra, és ezt kapja érte! Csak ennyi kellett neki ahhoz, hogy örök nyugovóra térjen, már így is betegeskedett. És eljő érte a Halál...

De az már megy is tovább, Rudolf hívja őt. Buzdítja, hogy lépjen a trónra, édesapja eleget uralkodott már, tegyen Ő is valamit. Tesz is, hátatfordít a családjának, összeesküvés jön létre a magyarok és Rudolf közt, amit szeretne titokban tartani, de nem sikerül neki. Felbolydul a Monarchia, a feleségétől elválni nem engedik, még az anyja is cserbenhagyja, mikor hozzáfordul segítségért.

Ez az egyik legsírósabb jelenet szerintem. Ugyanazt a fájdalmat érzi, mint Elisabeth, mikor elfordultak tőle. Rudolf már nem tud talpra állni, és inkább öngyilkosságot követ el. És érte is érte jön Őfelsége, a Halál. Csak miután meghalt, azután jön rá Sisi, hogy mit is tett vele. A halála teljesen összetöri őt. Könnyfakasztó a dal, ahogy bocsánatot kér tőle, bevallja, hogy rosszul cselekedett. Csodálatos.

Erzsébet már kívánja a Halált, szeretné, ha végre elvinné, feladja, nem tud tovább élni. De a Halál nem enged a rimánkodásnak. Így nem kell neki, hogy maga adja át a lelkét. Mostmár csak azért is kivárja a megfelelő pillanatot Elisabeth távozására.

Nem tud mit tenni, teljesen visszavonul, egyre inkább belátja, hogy még a házassága sem működik, ott kell hagynia Ferenc Józsefet, noha még mindig szereti, és a férfi is odavan őérte. „...a célunk már más, arra mész te, erre én. / Kicsit összesodort az ár, de a sors az elválaszt már!...”

Útnak indul hát, megy a nagyvilágba, bolyong céltalanul, eközben a férje egy rémálmot lát: a Halál jött el hozzá, hogy megmondja, elviszi a feleségét. Az öreg császár nem tud ellenkezni, azt se tudja, hol van a neje, csak annyit tud, hogy hamarosan meghal.

Ez a legvelőtrázóbb jelenet az egészben –szerintem. Ahogy a császár próbál ellenkezni, de a Halál ellen nincs szava, de mégis próbálkozik, hisz’ szereti Sisit. Borzalmas, ebben a dalban igazán-nagyon sajnálom őt.

Mikor a császárné Genfben jár, Luigi egy hegyesre fent reszelővel leszúrja őt. A kísérőnője elrohan segítségért, és ez remek alkalom, hogy Őfelsége személyesen eljöjjön Elisabethért. Már egyikük sem ellenkezik, örülnek, hogy egymáséi lehetnek az örökkévalóságig.

Un grande amore.

 

„Adj Te nékem otthont, / szabadíts meg a földi gondtól, / töröld ki létem sok nyomát, / világítsd át az éjszakát!”

 

 

Csodaszép a dal, amit erre a részre írtak, és együtt énekelnek. Lehull a fátyol. Az egész nézőtér könnyezik. A darab végén a közönség állva tapsol vagy húsz percen keresztül. Megérdemlik. Valami fantasztikusat alkottak. Ez a világ legeslegcsodálatosabb musicalje.

Bűn lenne kihagyni.

 

Akiket említettem(első szereposztás):

Elisabeth – Janza Kata

Őfelsége, a Halál – Szabó P. Szilveszter

Ferenc József – Bereczki Zoltán

Luigi Lucheni – Földes Tamás

Zsófia főhercegnő – Molnár Piroska

Rudolf – Dolhai Attila

Tíz éves Rudolf – Mohácsi Márk

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

nagyon szép

(Zitaaa, 2008.08.04 09:56)

Kata!Gratulálok.Precíz,pontos,szép!Csak így tovább!:)

szuper :)

(Móni, 2008.07.06 14:31)

Szuper kis beszámoló Katám, remélem egyszer én is élőben láthatom majd. :)

köszönet

(KisKata, 2008.07.06 14:09)

Előreláthatólag májusban lesz újra műsoron, sajna. Már sajnálom, hogy nem néztem meg többet, előbb. :)Köszönöm szépen:):)

Lenyűgöző...

(Gabq, 2008.07.06 10:40)

Ahogy olvastam a beszámolót, szinte én is ott éreztem magam a nézőtéren, és izgulva olvastam tovább a történéseket. Ha újra műsoron lesz, meg is fogom nézni :) Az írásod, szóval, nagyon-nagyon szép lett, gratu! :)

:):)

(KisKata, 2008.07.04 10:12)

Én is köszönöm :):)
A színészeknek is! :P:)
Puszi:)

kreszbrigi@gmail.com

(Bigi, 2008.07.03 22:24)

Újraéltem a darabot...köszönöm az élményt!!
Imádom a stílusod! Te kis Te:D
Tsóóók
B.

köszönet

(KisKata, 2008.07.03 17:45)

Erre a pályára tervezem magam -másodállásban, legalábbis. Az első a külkereskedés, de ha... tudod az elméletem. :) Mindenesetre Köszönöm Szépen:)
"Élvezem a hatalmamat..." :P ;)

KisKatámnak

(Vikus, 2008.07.03 15:18)

Komolyan mondom, neked újságírónak kell lenned. Vag riporternek, vagy nem tudom minek, de ezzel kell foglalkoznod. "Nagy tehetség sikert arat..."